Szarlotka Rozpływająca się w Ustach – Ten przepis na szarlotkę to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Szarlotka Rozpływająca się w Ustach

Ten przepis na szarlotkę to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jest delikatna, wilgotna, z kremowym wnętrzem i soczystymi jabłkami. Idealny wybór na każdą okazję.

Składniki:

Krem:
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 8 g (1 łyżeczka) cukru waniliowego
  • 60 g (4 łyżki) cukru
  • 40 g (4 łyżki) skrobi kukurydzianej
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30 g (1,5 łyżki) masła
Ciasto:
  • 2 jabłka (1 pokroić w kostkę, 1 w plasterki)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 8 g (1 łyżeczka) cukru waniliowego
  • 120 g (0,6 szklanki) cukru
  • 100 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
  • 130 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka
  • 280 g (1,75 szklanki) mąki
  • 16 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W garnku wymieszaj jajko, sól, cukier waniliowy i cukier. Dodaj skrobię kukurydzianą oraz mleko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny oraz masło, mieszaj do połączenia. Przykryj folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce ubij jajka ze szczyptą soli. Dodaj cukier waniliowy i cukier, ubijaj do uzyskania jasnej, pienistej masy. Stopniowo dodawaj olej roślinny i ciepłe mleko, dobrze mieszając. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj do masy i wymieszaj na gładko. Delikatnie wmieszaj jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki. Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy.

Równomiernie rozprowadź schłodzony krem na cieście. Wylej resztę ciasta na krem i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż plasterki jabłka. W małej misce wymieszaj żółtko z mlekiem. Posmaruj nim plasterki jabłka na wierzchu ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, aż wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. Po upieczeniu pozostaw ciasto na kilka minut do ostygnięcia, następnie przełóż je na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.

Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem według uznania. Pokrój na kawałki i delektuj się pyszną szarlotką! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!