Orzechowe Łapki – Te pyszne, kruche ciasteczka z orzechami z pewnością skradną serca wszystkich domowników.
61
Orzechowe Łapki – Przepis
Te pyszne, kruche ciasteczka z orzechami z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Idealne do kawy, herbaty lub jako słodki deser na każdą okazję.
Składniki:
120 g margaryny
120 g cukru
120 g orzechów (najlepiej zmielonych)
300 g mąki
1 proszek do pieczenia (16 g)
1 jajko
2 opakowania cukru wanilinowego
Mleko według potrzeby (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj cukier, jajko oraz margarynę, aż powstanie puszysta, kremowa masa.
Do masy dodaj zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wyrób ciasto, dodając tyle mleka, ile potrzeba, aby uzyskać elastyczne ciasto.
Foremki do łapek lekko natłuść. Wypełnij foremki ciastem, ale nie całkowicie, ponieważ łapki podczas pieczenia urosną.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12-15 minut, aż ciasteczka będą lekko złociste.
Po upieczeniu, jeszcze gorące łapki obtaczaj w cukrze pudrze.