Prosta babka z dżemem – przepis dla początkujących. Aromat roznosi się po całym domu.

Jesienne i zimowe wieczory spędzane w domu powodują, że częściej mamy ochotę na coś słodkiego. Pyszna, domowa babka świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbaty wypitej w gronie najbliższych.

Jej zaleta jest nie tylko to, że jest prosta w przygotowaniu, ale też to, że możesz wypełnić ją swoją ulubiona konfiturą. Dzięki temu przypadnie ona do gustu każdemu, a Ty w prostu sposób zmienisz jej smak.

Składniki:

  • 300 gramów mąki
  • 200 gramów kwaśnej śmietany
  • 170 gramów cukru
  • 150 gramów ulubionego dżemu
  • 3 jajka
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 40 mililitrów oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • szczypta wanilii

Przygotowanie:

Oddziel żółtka i białka. Białka wstaw do lodówki. Następnie wymieszaj żółtka z cukrem, śmietaną, wanilią olej. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i przesiej całość przez sitko.

Przesyp mąkę z proszkiem do przygotowanych wcześniej żółtek i delikatnie mieszaj. Teraz sięgnij po białka, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy z żółtek i mąki i wymieszaj kierując łyżkę z góry do dołu tak, żeby piana dostała się pod spód.

Weź blachę do ciasta i nasmaruj ją masłem i posyp mąką. Przełóż do niej połowę powstałego ciasta, posmaruj ją obficie wybranym dżemem i przykryj pozostałą częścią ciasta.

Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij babkę z blachy i ozdób cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe!

Jeśli zechcesz czasami odmienić swoją babkę możesz nie tylko wybrać inny dżem, jako nadzienie, ale też dodać do ciasta łyżkę kakao, zastąpić kwaśną śmietanę jogurtem greckim lub dodać skórkę z cytryny dla dodania aromatu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!