Możesz je szybko przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę. Ciasto jest proste i łatwe w obróbce. Z tego samego ciasta upiekłam też mniejszy bochenek chleba.
Drożdże produkujemy z cukru, ciepłej wody i drożdży. Pozwól drożdżom wyrosnąć – tak, nawet jeśli są to drożdże suche.
Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i olej i wyrobić miękkie ciasto. Pozwól mu wyrosnąć w ciepłym miejscu. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – około godziny.
Następnie na oprószonej mąką blasze robimy dwie bagietki. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C. Odkryj bagietki i wykonaj trzy ukośne nacięcia na każdej mniej więcej w połowie. Otwieramy nagrzany piekarnik i stawiamy na dnie pojemnik, do którego wlewamy około ćwierć szklanki wody. Umieścić blachę z bagietkami i szybko zamknąć, aby para nie uciekała. Piec około 20 minut na złoty kolor.