Bagietki pieczone w 20 minut: Gotowe raz dwa, pachną w całym domu i następnego dnia pozostają świeże.

Bagietki według prostego przepisu – są naprawdę proste i pyszne.

Możesz je szybko przygotować, kiedy tylko masz na to ochotę. Ciasto jest proste i łatwe w obróbce. Z tego samego ciasta upiekłam też mniejszy bochenek chleba.

Składniki (na 2 duże bagietki):

  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki zwykłej
  • 1 kubek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta cukru

Opcjonalnie:

  • Kminek
  • Nasiona do smaku
  • Sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Drożdże produkujemy z cukru, ciepłej wody i drożdży. Pozwól drożdżom wyrosnąć – tak, nawet jeśli są to drożdże suche.

Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże i olej i wyrobić miękkie ciasto. Pozwól mu wyrosnąć w ciepłym miejscu. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – około godziny.

Następnie na oprószonej mąką blasze robimy dwie bagietki. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C. Odkryj bagietki i wykonaj trzy ukośne nacięcia na każdej mniej więcej w połowie. Otwieramy nagrzany piekarnik i stawiamy na dnie pojemnik, do którego wlewamy około ćwierć szklanki wody. Umieścić blachę z bagietkami i szybko zamknąć, aby para nie uciekała. Piec około 20 minut na złoty kolor.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!