Tak fantastyczne, że na pewno nie zrobisz ich tylko na święta: Beziki bez formy i szablonu.

Mam ten przepis na słodycze od koleżanki – są naprawdę pyszne. Dodatkowo możesz je przygotować bez specjalnej formy czy szablonu. Znakomity przepis!

Składniki:

  • 6 sztuk białek
  • 330 g cukru pudru
  • 100 g cukru pudru
  • 160 g wiórek kokosowych lub orzechów

Krem:

  • 250 g masła
  • 50 ml kawy
  • 50 ml mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 20 g mąki

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta z białek jaj.

Białka ubijaj trzepaczką przez około 1-2 minuty. Następnie kontynuujemy ubijanie na parze przez 10-12 minut. Odstaw i lekko ostudź. Wymieszaj zmielone orzechy w lekko schłodzonych białkach. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i po prostu spryskujemy nim papier – staramy się zbliżyć do kształtu cukierków, ale może być też kształt koła. Rozgrzej piekarnik do 130 stopni i piecz w tej temperaturze przez 13 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni i pozostaw do wyschnięcia na 30 minut.

Krem: Wypalamy karmel z cukru i dodajemy kawę i mleko. Całość zagotuj, dodaj mąkę i schładzając dodaj masło i wymieszaj. Sklej słodycze kremem.   Życzymy smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!