Najlepiej zbierać liście wiosną, kiedy jeszcze nie kwitną lub w okresie kwitnienia, wtedy są jeszcze młode. Chcąc zebrać liście, należy je rwać przeciwnie do kierunku ich wzrostu.
Ważne jest, aby podczas suszenia znajdowały się one w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu. Powinny być rozłożone cienką warstwą, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Od czasu do czasu należy je odwracać.
Jeśli liście są odpowiednio wysuszone, nie tracą swojego koloru, w dodatku mają intensywny brzozowy aromat i nieco ostry smak.
Wsyp liście do filiżanki i zalej je wrzącą wodą, zaparzaj przez 10-15 minut. Po tym czasie odcedź. Taką herbatę należy spożywać 3 razy dziennie, tuż po posiłku.
Wywar z liści brzozy ma właściwości detoksykujące i moczopędne. Jest skuteczna przy dolegliwościach ze strony dróg moczowych, nerek, a także przy reumatyzmie.
Wiosną często jest stosowana jako kuracja detoksykacyjna. Aby zobaczyć efekty, pij herbatę codziennie przez co najmniej 3 tygodnie, po 3 filiżanki w ciągu dnia.