Lepiej niż ziemniaki i ryż – oto niebiańsko pyszne buraczki z miodem i octem balsamicznym.

Naturalny słodki smak buraka zostanie wydobyty dzięki miodowi – daj mu szansę, efekt będzie boski. Jeszcze wyższe walory smakowe osiągnie, gdy zostanie upieczony z dodatkiem tymianku.

Buraka w piekarniku warto spróbować, szczególnie jeśli nie jesteś fanem jego mocnego, lekko ziemistego smaku. Rezultat będzie słodki, kremowy i wręcz niebiański. Nie zapomnij również eksperymentować z przyprawami. Miód i ocet balsamiczny to idealni kompani buraka, równoważąc jego intensywność i podkreślając naturalnie słodki aromat.

Pod względem smaku, buraki pieczone zyskują, gdy są przyrządzane w wysokiej temperaturze. Oliwa z oliwek, w którą warto je natrzeć przed włożeniem do piekarnika, nadaje im wyjątkowy charakter. A zioła? Można je zmieniać, ale tymianek to must-have, świetnie komponujący się z burakami.

Pieczenie buraków to nie tylko kwestia smaku, ale również zachowania cennych witamin i składników odżywczych. Zyskujesz nie tylko wyśmienity dodatek do potraw, ale również bombę witaminową.

Składniki:

  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 1 kg buraków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 55 minut

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Umyć buraki, odciąć górę/spód.
  2. Jeśli buraki są za duże, przekrój je na pół. Każdy kawałek zawinąć w folię aluminiową.
  3. Wstaw buraki do piekarnika na 45 minut lub do momentu, gdy będą miękkie.
  4. Po ostygnięciu, obierz buraki i pokrój w kostkę.
  5. Kostki wymieszaj z oliwą, miodem, octem i przyprawami. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem.
  6. Wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut. Podawać na ciepło.

error: Treść zabezpieczona !!