Ciasteczka maślane w czekoladzie z kokosem i orzechami – Super przepis na każdą okazję.

Ciasteczka maślane w czekoladzie z kokosem i orzechami – procedura przygotowania

Stwórz w domu świąteczną atmosferę ze słodką czekoladą. Ciasteczka maślane w czekoladzie można podawać jako słodkość nie tylko na Święta Bożego Narodzenia, ale można się nimi delektować za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na coś dobrego do kawy.

Ciasto

  • masło – 230 g
  • cukier puder – 100 g
  • cukier waniliowy – 8 g
  • sól – 1 szczypta
  • mąka – 250 g
  • skrobia kukurydziana – 50 g
  • śmietana – 4-5 łyżek

Dekoracja

  • czekolada – 150 g
  • mielone orzechy – 30 g
  • wiórki kokosowe – 30 g

Przygotowanie

Miękkie masło włóż do miski i posyp cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Ubijaj mieszaninę przez minutę. Do powstałej mieszaniny dodaj mąkę i skrobię i wszystko wymieszaj.

Do masy dodać śmietanę i ubić. Po połączeniu składników ponownie wymieszaj masę za pomocą szpatułki do ciasta. Dodawaj śmietankę stopniowo, łyżka po łyżce i zawsze mieszaj pomiędzy każdym dodaniem. Ciasto będzie pięknie puszyste.

Powstałą masą napełnij rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i uformuj na blasze ciasteczka o różnych kształtach, np. koła czy podkowy. Ciasteczka włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10–12 minut.

Po upieczeniu odłóż ciasteczka na bok. W czasie studzenia przygotuj czekoladę, orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji. Czekoladę pokrój na małe kawałki w misce, którą umieść nad garnkiem z ciepłą wodą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i natrzyj nią część ciasteczek.

Część czekoladową posypujemy na przemian wiórkami kokosowymi i orzechami. Następnie poczekaj, aż czekolada stwardnieje i możesz podawać.

Wskazówka: Wybierz rodzaj czekolady według własnego gustu. Ciasteczka świetnie smakują zarówno z gorzką, jak i mleczną czekoladą – można je stosować na zmianę.

error: Treść zabezpieczona !!