Ciasteczka z dżemem – proste wykonanie, smak nie do opisania. Miały być na dwa dni a znikły w kilka chwil.

Wróć do smaku, który pamiętasz z dzieciństwa. Odpocznij po pracy z domowymi ciasteczkami i kubkiem gorącej herbaty bądź kawy.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 120 g śmietany
  • 100 g Twojego ulubionego dżemu
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • Starta skórka pomarańczy do smaku
  • Cukier puder do posypania

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • wałek
  • blachę do pieczenia
  • miskę
  • pergamin

Ciasteczka z dżemem — Przepis

Wyjmuję masło z lodówki. Gdy stanie się miękkie, wrzucam je do miski, a następnie dodaję cukier, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i śmietanę. Mieszam wszystko razem na gładką masę.

Przesiewam mąkę. Dodaje ją do miski. Mieszam. Z otrzymanej masy zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie równe części i owijam w folię spożywczą.

Wstawiam ciasto do lodówki. Czekam 30 minut. Część ciasta rozwałkowuje w kształt prostokąta. Kroję w paski o szerokości 6-8 centymetrów.

Na brzegu kawałka ciasta kładę dżem, po czym tworzę rulon. Wycinam z niego ciastka. Powtarzam powyższą czynność z drugim kawałkiem ciasta. Ciastka układam na blasze, uprzednio wyłożonej pergaminem.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Piekę ciasteczka przez 20 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona !!