Ciasteczkowe ciasto – Tak szybkiego i pysznego ciasta jeszcze nie jadłaś. Przepis.

Dziś przygotujemy pyszny i kremowy deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Jest łatwy do przygotowania i idealny na każdą okazję. Będzie to sernik na bazie ciasteczek, z dodatkiem serka śmietankowego, mleka skondensowanego i zagęszczonego oraz wanilii. Zapraszam do kuchni!

Składniki:

Na sernik:

  • 2 tabliczki serka śmietankowego (380 gramów)
  • 1 puszka mleka skondensowanego (396 ml)
  • 1 puszka mleka zagęszczonego (396 ml)
  • 6 jaj
  • 2 łyżki wanilii (20 ml)

Na spód:

  • 90 gramów masła
  • 1 opakowanie ciasteczek (140 gramów)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zmiel ciasteczka na drobny proszek za pomocą blendera lub wałka do ciasta. Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami, aż masa będzie jednolita. Wyłóż masę ciasteczkową na dno formy o średnicy około 20 cm, dokładnie przyciskając, aby utworzyć równą warstwę.

Piecz spód przez 10 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. W dużej misce ubijaj serek śmietankowy, aż będzie gładki i kremowy. Dodaj mleko skondensowane, mleko zagęszczone, jajka i wanilię. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Wylej masę serową na przestudzony spód ciasteczkowy. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 50-60 minut, aż masa serowa będzie ścięta i lekko złocista na wierzchu.

Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby stopniowo wystygł. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjmij sernik z lodówki, delikatnie oddziel go nożem od brzegów formy i wyjmij z formy.

Pokrój sernik na porcje i podawaj na talerzykach. Możesz udekorować wierzch bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!