Włoskie ciasto „12 łyżek” – Przygotuj je w 30 min – Wychodzi zawsze, smakuje każdemu. Goście oszaleją

Chciałbyś zaprosić gości na kawę, a nie masz przygotowanego ciasta? Jeśli tak, to ciasto „12 łyżek ” jest w sam raz dla Ciebie.

Jest bardzo łatwe w przygotowaniu (poradzi sobie z tym nawet osoba mało obyta z kulinariami), piecze się je tylko 30 minut, a co najważniejsze jest przepyszne.

Składniki

  • 3 jajka
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mleka
  • Pół cytryny
  • 8 g proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier puder, do smaku

Sposób przygotowania

Ubij jajka ze szczyptą soli, aż uzyskasz puszystą pianę. Wsyp cukier i dalej ubijaj. Wlej mleko oraz olej roślinny, a następnie dodaj sok z połowy cytryny i całość wymieszaj. Przez sitko przesiej proszek do pieczenia i mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przykryj naczynie papierem do pieczenia, wlej ciasto, a następnie piecz je przez pół godziny. Udekoruj ciasto wedle własnych upodobań.

Do dekoracji można wykorzystać przykładowo cukier puder, lukier, jagody lub inne owoce, czekoladę czy kakao. Osobiście doradzam za każdym razem wypróbowania czegoś innego.

Dzięki temu poznasz nowe smaki, a ponowne przygotowywanie tego pysznego ciasta będzie dla Ciebie ogromną przyjemnością. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!