Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego: Ciasto drożdżowe na pączki w woreczku.
Praca z ciastem może być trudna, ale częściej jest przyjemna. Jedynym minusem są brudne ręce.
Zwłaszcza, gdy robisz kilka rzeczy jednocześnie. Tutaj musisz wybrać: czysta kuchnia, czy szybka reakcja. Dlatego doceniam przepisy, które podczas całego procesu utrzymują moje ręce w czystości. Na przykład ciasto drożdżowe na pączki przygotowuję bezpośrednio w torebce.
Aby było to jak najwygodniejsze, weź torbę na suwak. W niej wyrabiamy ciasto. Nietypowy będzie również kształt pączków. Ale wynik mile Cię zaskoczy. Przy okazji produkty mają neutralny smak, więc sam możesz zdecydować, czy będą słodkie, czy słone.
Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki
Dziś postanowiłam zadowolić rodzinę deserem. Dlatego obtaczam mini-pączki w cukrze pudrze i zalewam czekoladą. A teraz najciekawsze: jak gotować pączki za pomocą torebki.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 300-500 ml oleju słonecznikowego
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- czekolada mleczna do smaku
Przygotowanie:
Drożdże i sól wsyp do woreczka strunowego, zalej ciepłą wodą i lekko wstrząśnij, aby rozpuścić drożdże. Dodać mąkę i dobrze zagnieść ciasto przez torebkę.
Zamknąć zamek w torbie, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 40-45 minut. Gdy ciasto wyrośnie, zrób w woreczku na dnie dwa małe trójkątne otwory.
Wlej dużą ilość oleju do rondla z grubym dnem i dobrze podgrzej. Lekko przyciskając worek, wyciśnij kulki ciasta i oddziel je widelcem, drewnianym patyczkiem lub nożem.
Smażyć pączki, cały czas mieszając łyżką cedzakową, na złoty kolor. Gotowe kulki połóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.
Wsyp cukier puder i cynamon do plastikowej torebki, wymieszaj. Następnie włóż tam kulki ciasta, zamknij worek i potrząśnij. Przełożyć pączki na talerz i skropić rozpuszczoną czekoladą.