Do nadzienia:
Do ciasta:
Zacznij od przygotowania czystej, suchej miski. Oddziel żółtka od białek – białka zachowaj na później. Do miski wrzuć żółtka, wsyp cukier i ubijaj do połączenia. Dodaj stopniowo do tej masy roztopione masło na niskich obrotach. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny lub limonki, wcześniej dokładnie umytą i startą.
Odstaw mikser i rozpocznij mieszanie ciasta ręcznie, aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut – pamiętaj, że nie chodzi o lodówkę.
W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia, wykładając jej dno papierem. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z zamrażarki. Pierwszą część ciasta ugnieć tak, by wypełniła dno formy, drugą część odłóż na bok.
Przygotuj teraz krem. Wcześniej odłożone białka przełóż do miski, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj jogurt waniliowy i przesianą mąkę, mieszając na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wylej masę na przygotowany spód ciasta. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i posyp nią krem.