Wszystkie potrzebne składniki jednostajnie rozprowadzamy na blasze do pieczenia, by już po kilku minutach móc cieszyć się aromatycznym, domowym ciastem prosto z piekarnika. To zadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy!
Przygotowanie ciasta zaczynamy od wymieszania w dużej misce wszystkich składników sypkich, czyli mąki, kaszy manny, cukru pudru oraz proszku do pieczenia. Następnie, do startych jabłek dodajemy cynamon (możliwe jest także dodanie cukru waniliowego) i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na jej dno wykładamy część przygotowanej mieszanki sypkiej, tworząc warstwę nie za grubą, ale wystarczająco solidną, aby nie prześwitywało przez nią dno.
Następnie na suchej warstwie rozmieszczamy starte jabłka, zalewając je sokiem, ale nie rozgniatając owoców. Kolejny etap to ponowne nałożenie suchej mieszanki na jabłka, a potem znowu jabłka. Kończymy posypaniem resztki suchej mieszanki i zetrzeniem na wierzch masła lub margaryny.
Ważna uwaga z doświadczenia: optymalne jest takie rozłożenie sypkiej mieszanki, by warstwa środkowa była najgrubsza. Zbyt gruba dolna warstwa może spowodować, że ciasto będzie suche.