Trójwarstwowe ciasto – Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach. Koniecznie zapisz przepis.
Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach. Idealne na święta i na co dzień do kawy i herbaty.
Pokochasz to niemal doskonałe trójwarstwowe ciasto z pysznym nadzieniem z suszonych śliwek i moreli, którego słodkość równoważy nutka kwaśnej cytryny. Gotowe świetnie prezentuje się na stole, wszyscy Twoi goście będą nim zachwyceni!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
- kostka masła (200 g)
- 60 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- szczypta soli
Składniki na owocowe nadzienie:
- 250 g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich
- 250 g suszonych moreli
- 2 średnie cytryny
- 6 płaskich łyżek cukru
- 1 łyża mąki pszennej
Przygotowanie ciasta:
Masło włóż przynajmniej na kilkanaście minut do zamrażarki. Sparzone i obrane cytryny pokrój na ćwiartki, przepuść przez maszynkę do mięsa. Suszone morele i śliwki bardzo drobno posiekaj. Do przemielonej cytryny dodaj 6 łyżek cukry i łyżkę mąki, wymiesza widelcem na jednolitą masę.
Do miski zetrzyj na tarce wyciągnięte z zamrażarki masło. Przesiej do masła mąkę, wszystko pozagniataj palcami, aż powstaną okruchy takie, jak na kruszonkę. Dwie łyżki masy maślano- mącznej odłóż na bok, posypiesz nią ciasto na samym końcu.
Do miski dodaj proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj, po czym wlej mleko i szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę.
Ciasto przenieś na obsypaną mąką stolnicę, uformuj rulonik, a następnie podziel go na cztery części, z których jedna będzie nieco większa od trzech pozostałych.
Formę do pieczenia wysmaruj odrobiną masła lub wyłóż papierem do pieczenia. Największą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy, nie zapominając o wylepieniu ciastem również jej brzegów. Na wierzchu ciasta rozprowadź posiekane śliwki. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta i przykryj nią owoce. Delikatnie dociśnij krawędzie.
Wykonaj kolejną warstwę owocową, posypując ciasto równomiernie posiekanymi morelami. Ponownie przykryj następnym kawałkiem ciasta, na które nałóż masę z cytryny, cukru i mąki.
Przykryj ostatnią porcją ciasta, posyp dwiema łyżkami kruszonki.