Ciasto „Trzy szklanki” – niezwykle prosty i świetny przepis. Obłędny smak

Dzisiaj przedstawiam niezwykle prosty i świetny przepis na pachnące, przepyszne ciasto, które idealnie pasuje do kubka jesiennej lub zimowej herbaty.

Zaledwie kilka produktów, które zazwyczaj masz w swojej kuchni. Zaczynamy!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 350 ml śmietany 12-18%
  • 3 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski wlej kefir, a potem dodaj sodę i zamieszaj. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj do niego sól i cukier, a potem wymieszaj trzepaczką. Dodaj olej i wymieszaj, a na końcu dolej kefir i ponownie zamieszaj. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę z kakao i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki w misce.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj go masłem. Przelej ciasto do formy, a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny. Ze śmietany wymieszanej z cukrem pudrem zrób krem.

Wyjmij ciasto z piekarnika i schłódź, po czym odetnij od niego boki i górę. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich posmaruj śmietaną, po czym nałóż na nią drugą warstwę ciasta. Górną część oraz brzegi również posmaruj kremem śmietanowym.

Pozostałe kawałki ciasta zmiksuj i udekoruj nimi deser. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!