Łatwe i efektowne ciasto z patelni. Wszyscy są zachwyceni jego smakiem. Sprawdzony przepis

Łatwe i efektowne ciasto z patelni. Rzadko sporządzamy ciasta z patelni. Tymczasem jest to niezwykle łatwe do przygotowania i bardzo efektowne danie.

Najsmaczniejsze jest ciasto z patelni z owocami sezonowymi lub z bakaliami – np. suszonymi śliwkami. Skorzystać możemy jednak także z domowych przetworów. Ciasta z patelni nie trzeba wałkować, nie będzie nam też do jego przygotowania potrzebny piekarnik.

Sposób przygotowania i smażenia ciasta z patelni jest nieco podobny do sporządzania ciasta naleśnikowego. Ciasto wystarczy rozmieszać trzepaczką, a następnie usmażyć tak samo, jak naleśniki. W smaku podobne jest jednak bardziej do delikatnego, puszystego biszkopta.

Jest przy tym bardzo miękkie, wcale nie jest przesadą powiedzieć, że „rozpływa się w ustach”. W proponowanym przepisie stosujemy nie tylko suszone śliwki, ale także śmietanę, karmel i orzechy włoskie, z których tworzymy nadzienie. To wyrazista, ale przy tym wyrafinowana i niezwykle smaczna kompozycja.

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów mąki (najlepiej pszennej tortowej)
  • 150 gramów cukru
  • 180 mililitrów pełnego mleka
  • 70 mililitrów oleju roślinnego
  • Opakowanie cukru waniliowego (lub prawdziwa wanilia)
  • 3 jaka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 400 gramów śmietany kremówki
  • 200 gramów mleka skondensowanego
  • 100 gramów orzechów
  • wiórki czekoladowe lub inne dekoracje

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!