Jest tak pyszne, że piekę je codziennie: Niezrównane ciasto z kwaśną śmietaną – takie proste, a jakie smaczne.

Niezwykle smaczny i pachnący domowy deser z kwaśną śmietaną do herbaty. Przepis jest prosty, a smak niesamowity! Na pewno przypadnie Ci do gustu ten kremowy przysmak!

Składniki:

Ciasto:

  • żółtka jaj – 4 szt.
  • cukier – 100 gr
  • masło – 130 g
  • zwykła mąka – 350-400 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Nadzienie:

  • białka jaj – 4 szt.
  • cukier  – 130 gr
  • śmietana (20%) – 400 g
  • cukier waniliowy 1 torebka
  • dowolna skrobia – 3 łyżki (użyłam skrobi kukurydzianej)
  • wiśnie 100 g

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć ze 100 g cukru, dodać miękkie masło, wymieszać. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (jedna nieco większa od drugiej). Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Białka ubić mikserem na pianę, stopniowo dodawać cukier (130 g), dalej ubijać.

Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i skrobię. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Posyp wiśnie skrobią i wymieszaj. Dno formy (30*32 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta równomiernie wykładamy na spód, wygładzamy. Na ciasto wylewamy farsz, układamy wiśnie.

Drugą część ciasta zetrzyj na grubej tarce. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!