Jak domowym sposobem pokonać kaszel. Sprawdzone sposoby.

Niestety okresy jesienno-zimowe związane są ze zmianami pogodowymi, które mogą powodować choroby organizmu.

Najczęstszym objawem chorób w tym czasie jest nieprzyjemny, drapiący kaszel, którego bardzo często trudno jest nam się pozbyć. Najbardziej narażone na niepożądane choroby związane z kaszlem są dzieci i osoby starsze, więc warto reagować szybko i zdecydowanie.

Jeśli męcząca nas dolegliwość jest związana z przeziębieniem, ten domowy przepis pozwoli pozbyć się jej w ciągu kilku dni, za pomocą kilku składników, które z pewnością każdy z nas ma w swoich domach.

Składniki:

  • 1 torebka ulubionej herbaty
  • 1 łyżka cukru (możesz go pominąć)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 250 ml wody

Jak przygotować napój?

Należy połączyć wodę z cukrem, majerankiem, tymiankiem i posiekaną cebulą, po czym wymieszać i gotować około 10 minut. Kiedy już się zagotuje, przelać do kubka przecedzając niepotrzebne składniki. Do wywaru włożyć torebkę herbaty i pozostawić do zaparzenia zgodnie z instrukcją. Na koniec dodać sok z cytryny i miód. Przygotowany w taki sposób napój pić kilka razy dziennie.

Jak to działa?

Każdy ze składników, których użyjemy ma właściwości wpływające zbawiennie na nasz organizm, co w połączeniu daje naturalne lekarstwo, mogące pomóc nam zwalczyć uporczywy kaszel.

CEBULA

Cebula to zdecydowanie ważny składnik w walce z leczeniem wirusów, ale także wsparciem naszej odporności. Zawiera bardzo dużo witamin, które mogą wzmocnić naszą odporność i skutecznie pozwolić na zwalczenie niepożądanych objawów. Cebula jest bogata w kwas foliowy, witaminę E i karoteny, co więcej ma w sobie witaminy B1, B2 i C oraz cynk, fosfor, wapń, magnez, jod, żelazo i inne związki niezbędne dla naszego organizmu.

Oprócz tego zawiera także olejki eteryczne, które mają leczniczy wpływ na krążenie krwi i serce, a co za tym idzie mogą pomagać zwalczać nadciśnienie czy zawały. Cebulę najlepiej spożywać w stanie surowym, ponieważ ma wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu.

TYMIANEK

Tymianek odgrywa bardzo ważną rolę w walce z kaszlem, wpływa na to fakt, że zawiera substancję aktywną zwaną tymolem, a ta silnie dezynfekuje. Już od czasów starożytnych zioło to było polecane przy chorobach układu oddechowego.

Skutecznie zwalcza wirusy, bakterie, ale też grzyby. Można stosować go także przy chorobach skóry i trądziku. Świeży tymianek zawiera także olejki eteryczne, które mogą przynieść ulgę po ugryzieniach komarów.

MAJERANEK

Majeranek to zioło zawierające witaminy A, C i beta-karoten, wapń, żelazo oraz potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu kwasy omega 3 i omega 6. Ma działanie dezynfekujące, podobnie jak tymianek, przez co pomaga usuwać kaszel i rozluźnić flegmę. Dzięki swoim właściwościom stosowany może być także przy leczeniu bólu gardła czy zapaleniu nosogardła.

CYTRYNA

Z pewnością każdy słyszał kiedyś o tym, że jest najlepszym źródłem witaminy C. Już ze 100g cytryny otrzymamy około 45mg tej witaminy, która pomaga w regeneracji organizmu i odbudowie odporności. Skutecznie pomaga w walce z wirusami i bakteriami, doskonale przeciwutlenia i zwiększa barierę ochronną organizmu. Co więcej, cytryna ma także duże znaczenie w działaniu przeciw nowotworom.

MIÓD

Traktowany bardzo często jako naturalny słodzik czy zastępca cukru, posiada także właściwości lecznicze. Można stosować go w leczeniu, ale także przy profilaktyce w kwestiach zdrowotnych. Zawiera masę witamin, w tym B1, B2, B6, a także żelazo, wapń czy potas. W walce z kaszlem powinien być uznawany za niezbędny, ale można stosować go także w procesie gojenia ran czy leczeniu problemów trawiennych. Nie bez powodu nazywany jest naturalnym złotem.

error: Treść zabezpieczona !!