Pyszna zapiekanka z cukinii z grzybami i serem – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

 

Dziś przygotujemy pyszną zapiekankę z cukinii z grzybami i serem pełna smaku i zdrowych składników. Cukinia to wszechstronne warzywo, które świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Zaczynajmy!

Składniki:

  • Oliwa z oliwek (do smażenia)
  • 2-3 cukinie (pokrojone w plastry o grubości 1 cm)
  • Sól (do posypania cukinii)
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (starta)
  • 300 g grzybów (drobno posiekanych)
  • 1 pomidor (pozbawiony nasion, drobno posiekany)
  • 1 łyżka mąki
  • 400 ml śmietanki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • 100 g sera (np. Gouda lub mozzarella)
  • Posiekana świeża pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie:

  1. Pokrój cukinię w plastry, posól i odstaw na 10 minut, aby nadmiar płynu mógł się wydzielić. Następnie dobrze osusz plastry cukinii papierowym ręcznikiem.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i smaż plastry cukinii na dużym ogniu, aż będą złociste z obu stron. Odstaw na bok.
  3. W innej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj drobno posiekane grzyby i smaż, aż płyn odparuje.
  4. Dodaj posiekany pomidor i smaż przez chwilę. Następnie dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę.
  5. Dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę smażonej cukinii, polej sosem grzybowym i posyp startym serem.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (350°F) przez 10 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka będzie złocista.
  8. Posyp posiekaną pietruszką i podawaj na gorąco.

error: Treść zabezpieczona !!