Letnia cukinia z pomidorami i jajkami na patelni – Na przyjęciu każdy był nią zachwycony

 

Dzisiaj przygotujemy soczysty letni posiłek z cukinii i pomidorów, wszystko na jednej patelni! To prosty przepis, który cała rodzina pokocha. Jest pełen świeżych, letnich smaków i idealny na szybki obiad. Zaczynajmy!

Przepis: Letnia cukinia z pomidorami i jajkami na patelni

Składniki:

  • 1 cukinia (pokrojona w plastry o grubości 1 cm)
  • 3 pomidory (pokrojone w średniej wielkości plastry)
  • 2 jajka
  • 2-3 małe pomidory (pokrojone na pół)
  • 5 gałązek cebuli (drobno posiekanych)
  • Sól (do smaku)
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Tłuszcz roślinny (do smażenia)

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej tłuszcz roślinny na dużej patelni. Ułóż plastry cukinii i smaż przez około 3 minuty, aż będą złociste z jednej strony. Następnie odwróć plastry i smaż przez kolejne 3 minuty. Na podsmażoną cukinię ułóż plastry pomidorów oraz połówki małych pomidorów. Posyp całość drobno posiekaną cebulą.

Wbij dwa jajka na wierzch pomidorów i cukinii. Posól całość według własnego smaku. Nałóż 2-3 łyżki śmietany na wierzch potrawy. Śmietana doda kremowego smaku i połączy wszystkie składniki. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż jajka się zetną, a pomidory i cukinia staną się miękkie i soczyste.

Gdy danie jest gotowe, zdejmij patelnię z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć. To wilgotne i pełne smaku ciasto warzywne ma niesamowity zapach, który wypełni Twój dom. Podawaj na ciepło, delektując się każdym kęsem tego soczystego letniego dania!

Drogi przyjacielu, mam nadzieję, że to danie przyniesie Ci radość i wprowadzi letnie smaki do Twojego domu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!