Czy wiesz, że najlepszy deser, jaki kiedykolwiek zjesz, jest na wyciągnięcie ręki – Oto jak w 30 minut skomponować coś niesamowitego z kakao, mascarpone, śmietany i czekolady.

Utwórz niesamowite ciasto Crying Cake, składające się z wilgotnego biszkoptu i aromatycznego kakao – klucza do jego fenomenalnego smaku. Każdy miłośnik słodyczy będzie oczarowany jego apetycznym wyglądem.

Składniki:

  • Cukier: 80 g
  • Cukier waniliowy: 1 opakowanie
  • Mąka: 140 g
  • Proszek do pieczenia: 1 opakowanie
  • Kakao: 10 g
  • Olej: 60 ml
  • Mleko: 60 ml
  • Jajka: 2 sztuki

Do nasączenia biszkoptu:

  • Mleko: 80 g
  • Kakao: 1 łyżeczka

Krem:

  • Mascarpone: 250 g
  • Cukier: 80 g
  • Śmietana 30%: 400 ml
  • Cukier waniliowy: 2 torebki

Polewa czekoladowa:

  • Śmietana 30%: 200 ml
  • Czekolada: 100 g

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od ubicia jajek. Dodaj do nich olej i mleko, a następnie wymieszaj. Na końcu dodaj pozostałe składniki ciasta i wymieszaj. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: 180 stopni Celsjusza, około 15 minut.

Połącz kakao z gorącym mlekiem i polej nim biszkopt po wyjęciu z piekarnika. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Po nałożeniu kremu na biszkopt, chłodź przez 10 minut.

Przygotuj polewę czekoladową, roztapiając czekoladę w gorącej śmietanie, a następnie polej nią ciasto. Schłódź ciasto w lodówce przez 4 godziny. Smacznego życzenia!

error: Treść zabezpieczona !!