Wpierw przystąp do wykonania zakwasu. Do naczynia wlej całą ilość wody (200 ml) i dodaj cukier oraz drożdże. W tym samym czasie do osobnej miski, przesiej mąkę wraz z solą. Stopniowo dodawaj smalec wraz z olejem, a na koniec dolej zrobiony wcześniej roztwór.
Ciasto wyrabiaj w rękach do momentu, aż przestanie się kleić. Nieprzywierającą masę, przełóż do miski i posyp, według uznania, mąką. Zakryj ją świeżą szmatką i przeczekaj, aż jej ilość zwiększy się dwukrotnie.
Gotową masę przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na 1,5 cm grubości. W naczyniu wymieszaj czosnek wraz z wodą i olejem, a następnej przełóż roztwór na wierzch rozwałkowanego ciasta. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez 30 – 35 minut.
Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je i natrzyj niewielką ilością letniej wody. Jeśli masz ochotę możesz posypać je serem. Dzięki jego aromatowi, przekąska będzie jeszcze smaczniejsza. Gotową porcję przełóż na talerz i ostudź. Do tego zadania, możesz użyć czystą ściereczkę.