Przekąska w parę minut. Przepyszna i doskonała, o smaku czosnkowym. Nie ma co zwlekać, warto przyrządzić i spróbować.

Składniki na zakwas:

  • 300 gr mąki pszennej tortowej 650
  • 20 gr drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ser według własnych upodobniań

Przygotowanie:

Wpierw przystąp do wykonania zakwasu. Do naczynia wlej całą ilość wody (200 ml) i dodaj cukier oraz drożdże. W tym samym czasie do osobnej miski, przesiej mąkę wraz z solą. Stopniowo dodawaj smalec wraz z olejem, a na koniec dolej zrobiony wcześniej roztwór.

Ciasto wyrabiaj w rękach do momentu, aż przestanie się kleić. Nieprzywierającą masę, przełóż do miski i posyp, według uznania, mąką. Zakryj ją świeżą szmatką i przeczekaj, aż jej ilość zwiększy się dwukrotnie.

Gotową masę przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na 1,5 cm grubości. W naczyniu wymieszaj czosnek wraz z wodą i olejem, a następnej przełóż roztwór na wierzch rozwałkowanego ciasta. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez 30 – 35 minut.

Gdy ciasto się zarumieni, wyciągnij je i natrzyj niewielką ilością letniej wody. Jeśli masz ochotę możesz posypać je serem. Dzięki jego aromatowi, przekąska będzie jeszcze smaczniejsza. Gotową porcję przełóż na talerz i ostudź. Do tego zadania, możesz użyć czystą ściereczkę.

Chłodniejsze ciasto pokroi na kawałki, według uznania i zachwycaj się chrupiącą skórką i miękkim środkiem oraz aromatycznym zapachem. SMACZNEGO! Przekąska w zaledwie 20 minut, a smakowo…no sami wiecie.

error: Treść zabezpieczona !!