Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Włóż ziemniaki do garnka, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie i łatwo przekłują się widelcem. Dobrze odsącz ziemniaki i rozgnieć je na puree. Dodaj do ziemniaków 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 jajko. Dobrze wymieszaj.
Pokrój cebulę, czerwoną i zieloną paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i papryki. Smaż przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Przykryj i smaż przez 10 minut. Dodaj 1 łyżkę sosu pomidorowego, mieszaj przez 2 minuty, a następnie zdejmij z ognia.
Dodaj 2 puszki tuńczyka i dobrze wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia 1 łyżeczką masła. Na dnie naczynia rozłóż połowę mieszanki ziemniaczanej. Na wierzchu rozłóż mieszankę warzyw i tuńczyka, a następnie posyp odrobiną sera mozzarella. Przykryj resztą mieszanki ziemniaczanej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut.