Te bułeczki są przysmakiem, który kocha cała moja rodzina. Delikatne jak puch, smakują obłędnie
1 317
Podczas śniadania na rodzinnym stole nie może zabraknąć puchatych i kruchych bułeczek maślanych. Podany poniżej przepis zawiera same podstawowe składniki, które znajdziemy w każdej kuchni.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki;
- 1 szt. jajka;
- 200 g ciepłego mleka (ważne, żeby było ciepłe, ale nie za gorące !!!);
- 3 łyżki cukru;
- 50 g masła;
- 7 g drożdży;
- 1 łyżeczka soli;
- 3 łyżki oleju roślinnego;
Składniki na kruszonkę:
- 30 g cukru;
- 30 g mąki;
- 15 g masła;
Przygotowanie kruszonki:
Wymieszać dłońmi cukier, mąkę oraz masło, co stworzy „okruchy” ciasta.
Przygotowanie bułeczek:
Aby zrobić rozczyn drożdżowy należy dodać do ciepłego mleka łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe, bezwietrzne miejsce na ok. 30 min. W tym czasie wymieszać ze sobą jajko, sól, pozostały cukier oraz stopione masło.
Następnie należy połączyć mieszaninę z rozczynem drożdżowym. Mieszając dodawać stopniowo mąkę oraz olej roślinny. Po połączeniu składników, na posypanej mąką stolnicy, wyrobić ręcznie ciasto aż przestanie kleić się do rąk.
Włożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem miski, przykryć folia spożywczą i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do napuchnięcia. Docisnąć ciasto i ponownie przykryć na 30 minut do wyrośnięcia…
Napuchnięte ciasto należy podzielić na 8 do 12 równych części, zwinąć je w kulki i przykryć folią aluminiową, następnie odstawić na 10 min.
Nadzieniem takiej bułeczki może być ulubiony dżem, czekolada bądź ugotowane skondensowane mleko. Każdą z kulek ciasta należy rozwałkować, nałożyć nadzienie, zawinąć brzegi i sformować kulkę.