Szybki i pyszny deser pomarańczowy – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

 

Dzisiaj przygotujemy przepyszny deser na bazie gofrów i pomarańczy.

Ten przepis jest idealny na każdą okazję i na pewno zachwyci Waszych bliskich. Zapraszam do wspólnego gotowania i cieszę się, że mogę podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami.

Składniki

  • 120 g gofrów
  • 450 ml soku pomarańczowego
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • 90 g cukru
  • 4 g żelatyny
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 225 ml płynnej śmietanki

Instrukcje

Zmiel 120 g gofrów w blenderze. Rozsmaruj równomiernie na dnie formy, dociskając, aby spód był zwarty. W rondlu połącz 450 ml soku pomarańczowego, skórkę z jednej pomarańczy i 90 g cukru. Podgrzewaj mieszankę na ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Namocz 4 g żelatyny w wodzie i odstaw, aby napęczniała.

W osobnej misce wymieszaj 4 żółtka, 45 g skrobi kukurydzianej i trochę wody, aby utworzyć jednolitą pastę. Dodaj pastę do mieszanki pomarańczowej, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Podgrzewaj na ogniu, mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodaj napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.

Pozostaw krem do ostygnięcia. Ubij 225 ml płynnej śmietanki mikserem ręcznym, aż będzie sztywna. Gdy krem pomarańczowy ostygnie, delikatnie wymieszaj go z ubitą śmietanką. Rozsmaruj równomiernie krem na przygotowanym spodzie z gofrów. Włóż deser do lodówki na 5 godzin, aby stężał.

Dziękuję za wypróbowanie mojego przepisu! Jeśli Ci się spodobało, proszę daj lajka. I koniecznie podziel się przepisem ze znajomymi! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!