Pomarańczowy deser bez pieczenia – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

 

Dzisiaj przygotujemy wyjątkowy deser z soku pomarańczowego, mleka kokosowego i kiwi. Ten przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwyci Was smakiem i wyglądem. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Składniki

Warstwa pomarańczowa:

  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 60 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej

Warstwa kiwi:

  • 200 g kiwi
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 30 g cukru

Instrukcje

W rondlu wymieszaj 200 ml soku pomarańczowego, 500 ml mleka kokosowego, 60 g cukru i 50 g skrobi kukurydzianej. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanka zgęstnieje. Przelej zgęstniałą mieszankę do naczynia i schłodź w lodówce przez 1 godzinę. Obierz i pokrój 200 g kiwi na małe kawałki.

W rondlu wymieszaj 50 ml mleka kokosowego, 15 g skrobi kukurydzianej i 30 g cukru. Dodaj pokrojone kiwi do rondla. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanka zgęstnieje. Przelej zgęstniałą mieszankę do osobnego naczynia i schłodź w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu obu warstw, wyjmij naczynia z lodówki.

W szklankach lub pucharkach nałóż warstwę pomarańczową, a następnie warstwę kiwi. Możesz udekorować deser plasterkiem kiwi lub posypką z wiórków kokosowych.

Smacznego! Ciesz się tym pysznym i orzeźwiającym deserem. Dziękuję za wypróbowanie mojego przepisu! Jeśli Ci się spodobało, proszę daj lajka i podziel się przepisem ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!