Dzienna racja pokarmowa to od ok. 2000 kcal do 2500 kcal.
Decydujące w przestrzeganiu są następujące zasady:
Dopuszczalne są odpowiednie produkty mleczne w ilości 2–3 porcji na dzień. Mleko to dobre źródło białka, wapnia i witaminy D. W produktach mlecznych ważny jest stosunek tłuszczów do cukrów, trzeba zachować odpowiednie proporcje. Z tego względu unikaj produktów niskotłuszczowych z dużą ilością cukrów i odwrotnie.
W odróżnieniu od innych diet zalecane jest spożycie owoców. Nie prędzej jednak niż w drugim tygodniu diety, wtedy już prawidłowo funkcjonujący organizm lepiej je wykorzysta.
Spożywaj mniej soli, maksymalnie do 2 łyżeczek dziennie w całodniowych posiłkach. Jedz razowe pieczywo, zboża i ciemne makarony.
Usuń zbożowe produkty przetworzone. Wyłącz z diety konserwy rybne, przetworzone mięso, wędzone i tłuste pokarmy, ciastka i herbatniki.