Wystarczy ugotować i ostudzić 2 garście tych liści, a powstanie bardzo zdrowa maść, odpowiednia dla całej rodziny: Tutaj przepis

Sprawdzi się ona przy różnego typu podrażnieniach skóry, owrzodzeniach, egzemie, hemoroidach, żylakach, a nawet przy opryszczce. Można też smarować nią miejsca po ugryzieniu komara, skutecznie łagodzi świąd, może też zapobiec powstawaniu blizny w miejscu ukąszenia. Jak przygotować maść?

Składniki:

  • 100 g. słoniny, masła lub smalcu
  • 2 garście liści babki

Sposób przygotowania:

Zanim przejdziemy do opisania krok po kroku, jak przygotować maść, warto wspomnieć o bardzo istotnej rzeczy, jaką jest pora zbierania liści. Najlepiej jest zbierać je od maja do sierpnia, później tracą na wartości. Pora na szczegółowy przepis na wspaniałą maść na bazie babki lancetowatej:

  • Liście bardzo dokładnie umyć, by nie było na nich kurzu, piasku, ani innych zabrudzeń.
  • Po umyciu liście dokładnie osuszyć najlepiej na bawełnianej szmatce.
  • Liście drobno posiekać nożem.
  • Tłuszcz rozpuścić, a następnie dodać do niego liście.
  • Wszystko razem gotować, delikatnie mieszając.
  • Po upływie 5 minut tłuszcz z liśćmi zdjąć z ognia i odstawić na kilkanaście godzin do wystudzenia.
  • Po wystudzeniu maść przecisnąć przez gazę, by pozbyć się kawałków liści, następnie umieścić ją w czystych słoikach z ciemnego szkła i odpowiednio przechowywać, w miejscu ciemnym i suchym.

Jak korzystać z maści?

error: Treść zabezpieczona !!