Mleko o temperaturze pokojowej wlej do garnka, powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10-15 min. Zdejmij mleko z kuchenki. Wystudź do temperatury około 50°C. Temperaturę najłatwiej sprawdzać przy pomocy termometru kuchennego. Przelej mleko do słoików. Z każdego słoika zabierz łyżkę mleka do osobnej miseczki.
Następnie do miseczek dodaj drożdże. Dokładnie wymieszaj. Ponownie przelej do słoików. Nałóż nakrętki na słoiki. Delikatnie zakręć. Przykryj słoiki ścierkami, aby miały ciepło. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Rano jogurt będzie gotowy do spożycia.
Tak przygotowany jogurt można zjeść na śniadanie z płatkami musli. Wykorzystać do zrobienia koktajlu. Domowy jogurt mleczny również dobrze komponuje się z powidłem śliwkowym i dżemem truskawkowym.