Szybki dżem malinowy – bardzo zdrowy i niesamowicie smaczny. Przepis od mojej babci – warto go zapisać.

W okresie dojrzewania owoców gospodynie zaopatrują się w przetwory na zimę.

Jednak nie wszystkie metody pozwalają zachować cenne witaminy produktów. Dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami prostym przepisem, który w jak największym stopniu zachowuje zarówno smak, jak i korzyści zawarte w owocach.

Niesamowicie smaczny i zdrowy dżem malinowy

Składniki

  • 8 szklanek maliny
  • 3 szklanki woda
  • 5 szklanek cukru

Przygotowanie:

Najpierw musisz posortować maliny. Odpowiednie są tylko dojrzałe, całe owoce. Następnie należy je dobrze wypłukać i zalać trzema szklankami wody i włóż na kuchenkę.

Gdy mieszanka się zagotuje, dodaj do rondla 2 szklanki cukru. Dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie ponownie dodaj 2 szklanki cukru i ponownie zamieszaj. Gotuj maliny przez trzy minuty i dodaj do nich pozostały cukier. Gotuj przez kolejne trzy minuty na małym ogniu.

Po trzech minutach zdejmij dżem z ognia i wlej go do wysterylizowanych słoików, zakręć pokrywkami. Pozostaw do ostygnięcia. Słoiki z dżemem najlepiej przechowywać w piwnicy. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!