Zagotuj wodę i dodaj do niej starty imbir, kurkumę oraz pokrojoną w plastry cebulę. Gotuj za na mały ogniu przez ok 10-15 min. Ściągnij z ognia i lekko przestudź. Później dodaj miód i dobrze wymieszaj. (Pamiętaj, że miód w temperaturze powyżej 40 st. C traci swoje właściwości! Dlatego niezbędnym procesem jest ostudzenie płynu.) Syrop jest gotowy do podania. Należy przechowywać go w lodówce.
Syrop pić dwa razy dziennie. Rano 2 łyżki przed posiłkiem, na pusty żołądek. I 2 łyżki wieczorem na ok 2 godziny przed snem. Najlepiej spożywać go minimum przez tydzień, wskazywane jest aby kuracja trwała dłużej, w zależności o stanu płuc.
Kiedy męczy cię kaszel, możesz dodać łyżkę syropu do herbaty z cytryną, dzięki temu wzmocni swoje działanie.