Pyszne i sycące danie z faszerowanych papryk z mięsem i ryżem, podawanych z ziemniakami.

 

Dzisiaj przygotujemy pyszne i sycące danie z faszerowanych papryk z mięsem i ryżem, podawanych z ziemniakami. Ten klasyczny przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • Woda (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka soli (do gotowania ryżu)
  • 500 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego lub mieszanego)
  • 2 cebule (drobno posiekane)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli (do mięsa)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka Vegety (mieszanki przypraw)
  • 3 papryki (odcięte górne części i usunięte nasiona)
  • 125 g koncentratu pomidorowego
  • Woda (do gotowania faszerowanych papryk)
  • Ziemniaki (według potrzeby)
  • Sól (do smaku)
  • Pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Dodaj 100 g ryżu i gotuj przez 10 minut. Ryż powinien być częściowo ugotowany, ale nie całkowicie miękki. Odcedź ryż i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj 500 g mielonego mięsa z ugotowanym ryżem. Dodaj drobno posiekane cebule, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę Vegety. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

Odetnij górne części papryk i usuń nasiona ze środka. Napełnij każdą paprykę przygotowanym farszem mięsnym z ryżem. Umieść faszerowane papryki w garnku i dodaj 125 g koncentratu pomidorowego. Zalej papryki wodą, tak aby były częściowo zanurzone. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż papryki zmiękną, a farsz będzie dobrze ugotowany.

Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżką cukru. Podawaj faszerowane papryki z ugotowanymi ziemniakami. To sycące danie jest idealne na rodzinny obiad!

Smacznego! Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis na pyszne faszerowane papryki.

error: Treść zabezpieczona !!