W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Dodaj 100 g ryżu i gotuj przez 10 minut. Ryż powinien być częściowo ugotowany, ale nie całkowicie miękki. Odcedź ryż i odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj 500 g mielonego mięsa z ugotowanym ryżem. Dodaj drobno posiekane cebule, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżkę Vegety. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
Odetnij górne części papryk i usuń nasiona ze środka. Napełnij każdą paprykę przygotowanym farszem mięsnym z ryżem. Umieść faszerowane papryki w garnku i dodaj 125 g koncentratu pomidorowego. Zalej papryki wodą, tak aby były częściowo zanurzone. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż papryki zmiękną, a farsz będzie dobrze ugotowany.
Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz 1 łyżką cukru. Podawaj faszerowane papryki z ugotowanymi ziemniakami. To sycące danie jest idealne na rodzinny obiad!