Może o wiele więcej: Być może do tej pory nie wiedziałaś tego o folii aluminiowej – dowiedz się, jak się nią właściwie posługiwać, a nie tylko podczas pieczenia.

Folia aluminiowa stała się produktem powszechnie używanym w kuchni do pakowania i pieczenia, ale ma o wiele więcej właściwości!

Aby wykorzystać wszystkie możliwości, jakie daje folia, naucz się jej prawidłowego użytkowania i kilku sztuczek, dzięki którym może się wszędzie przydać. Proste rozwiązanie, które ułatwi Ci życie.

Folia aluminiowa do pieczenia

Jedna strona folii aluminiowej jest matowa, druga strona błyszczy. Każda z nich ma inne cechy i w rzeczywistości służy zupełnie innym celom.

Gdy masz zamiar upiec jedzenie, zawiń je matową stroną folii na zewnątrz. Dobrze przepuszcza ciepło i umożliwia prawidłowe pieczenie potraw.

Jak upiec z folią?

Jedna strona folii aluminiowej jest matowa, druga strona błyszczy pod światło. Każdy z nich ma inne cechy. W rzeczywistości służy zupełnie innemu celowi.

Chrupiąca skórka

Jeśli lubisz złotą skórkę, do pieczenia mięsa użyj folii aluminiowej w następujący sposób. Podczas pierwszego etapu pieczenia mięso przykryj folią, ale nie zapomnij wyjąć przed końcem, aby skórka ładnie się upiekła. Idealnie jest zdjąć folię około 5-10 minut przed pieczeniem.

Mięso nie wysycha

Klasyczna, cienka folia ma zazwyczaj dwie strony, matową i błyszczącą. Strona matowa przepuszcza ciepło, a strona błyszcząca je odbija. Więc jeśli pieczesz mięso i owijasz blachę błyszczącą stroną do góry, będziesz musiał piec jedzenie znacznie dłużej.

Podczas pieczenia matowa strona folii powinna zawsze znajdować się na wierzchu, aby przepuszczać ciepło i piec potrawę wcześniej bez wysuszania. Błyszcząca strona powinna zawsze znajdować się na wierzchu, jeśli chcesz dłużej utrzymywać ciepło żywności

Dotyczy to również sytuacji, gdy musisz chronić żywność przed wysoką temperaturą (np. żywność wyjęta z lodówki wytrzyma znacznie dłużej i nie zepsuje się). Dlatego błyszcząca strona powinna być zawsze zwrócona do góry, gdy się nie piecze.

Zakres temperatur podczas pieczenia

Jeśli do pieczenia użyjesz piekarnika zamiast otwartego ognia, reżim temperatury będzie inny. Mięso powinno być pieczone w 170°C, ale drób w 160°C, a ryby tylko w 145°C.

Jeśli zamierzasz piec mięso na otwartym ogniu, umieść jedzenie na grillu, aż węgle trochę ostygną. Ważne jest, aby żywność była pieczona powoli dymem, a nie płomieniem.

Jak widać, te proste wskazówki są łatwe do zapamiętania i nie jest to trudne.  Jeśli jednak odpowiednio użyjesz folii podczas pieczenia, Twoje jedzenie będzie smakować znacznie lepiej!

A więc podsumowując: podczas pieczenia potraw owijaj je matową stroną folii na zewnątrz. Dobrze przewodzi ciepło i umożliwia prawidłowe pieczenie potraw. Z kolei błyszcząca część folii odzwierciedla temperaturę. Dlatego pakując żywność do lodówki, upewnij się, że ta strona jest skierowana błyszcząca jest na zewnątrz.

Inne zastosowania folii

Zamiast drutu kuchennego

Czy Twój drut kuchenny został zniszczony i czy musisz wyczyścić przypalone resztki z garnka?  Weź kawałek folii, uformuj z niej kulkę i użyj jako drutu.

Na rdzę

Aby wyczyścić zardzewiałe narzędzia, przetrzyj je folią, którą zawinęłaś w kulkę. Jego ostre krawędzie z łatwością usuną nawet najgorszą rdzę.

Deska do prasowania

Świetną sztuczką jest przykrycie deski do prasowania. Dzięki temu, że folia będzie odbijać ciepło, materiał wyprasuje się znacznie szybciej.

Złagodzenie bólu mięśni i stawów

Wiele osób, które doświadczają bólu stawów na zmianę pogody – wypróbowały tę metodę. Jak to zrobić? To całkiem proste.

Wystarczy umieścić folię aluminiową na dotkniętym obszarze i owinąć ją bandażem lub plastrem. Pozostaw na cały dzień lub na noc na 10 do 12 dni. Zrób sobie przerwę na jeden do dwóch tygodni, powinieneś poczuć ulgę. Jeśli ból nie ustąpi, spróbuj ponowić terapię.

Pierwsza pomoc w oparzeniach

Czy wiesz, że folia aluminiowa szybko pomoże w oparzeniach ognia, wrzącej wody lub oleju. Zanurz oparzoną część w zimnej wodzie na kilka minut.

Jeśli skóra nie jest uszkodzona, osusz dotknięty obszar miękką szmatką. Po wyschnięciu nałożyć cienką warstwę maści na oparzenia, co zapobiegnie przyklejaniu się gazy do rany. Zawiń w folię i poczekaj, aż ból ustąpi.

Sztuczka światowej sławy wizażystów

Jeśli chcesz się pozbyć cieni pod oczami, wypróbuj metody wielu światowej sławy wizażystów. Włóż podarte paski folii do zamrażarki na kilka godzin.

Nakładaj zimne paski na miejsca, które chcesz zregenerować, czy to policzki, czoło czy powieki. Pozostaw na kilka minut. Ślady bezsenności, zmęczenia i stresu, które zwykle odbijają się na skórze, powinny wkrótce zniknąć.

Biżuteria srebrna znów będzie jak nowa

Folia aluminiowa jest doskonałym pomocnikiem w pielęgnacji biżuterii srebrnej. Wyłóż miskę folią i zalej 50 ml ciepłej wody. Dodaj łyżeczkę soli i pozostaw srebrną biżuterię w tym roztworze na noc. Aby wzmocnić efekt, dodaj do wody jeszcze kilka kawałków folii. O poranku Twoja biżuteria zabłyśnie jak nowa!

Myszy jej nienawidzą!

Wynika to z faktu, że myszy mają bardzo wrażliwe bębenki uszne i chodzenie po folii jest dla nich bardzo irytujące. W dodatku jest to bardzo śliska nawierzchnia, na którą nie mogą się wspinać i łapać – ich drobne pazurki po prostu nie działają na tej powierzchni.

Ponadto przeszkadza im typowy zapach aluminium, którego my nie czujemy, ale małe gryzonie stracą swoją orientację węchową. Myszy spokojnie gryzą ściany i drewno. Jednak nigdy nie wgryzają się w folię. Wyłóż ją przy otworach, fugach w ścianach lub blacie kuchennym. Myszy nie przekroczą bariery z folii!

Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona !!