Francuskie ciasto śliwkowe z kruszonką: najlepsze ciasto śliwkowe w sezonie, gotowe w 15 minut.

Pyszne i delikatne ciasto ze śliwkami w stylu francuskim! W tym naszym przepisie dowiesz się szczegółowo, jak przygotować i upiec pyszne ciasto owocowe.

Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a całe ciasto można zjeść w kilka krótkich chwil. Fantastyczny przepis na pyszne ciasto śliwkowe.

Składniki

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g granulowanego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 10 g cukru waniliowego
  • 200 g jogurtu
  • 230 g mąki zwykłej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 13 śliwek

Na kruszonkę

  • 2 łyżki granulowanego cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 40 g masła

Przygotowanie

Jajka rozbić do miski, dodać sól i cukier. Wlać roztopione masło i dodać cukier waniliowy. Ubić mikserem, dodać jogurt i ponownie ubić. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Ciasto wymieszaj trzepaczką. Formę do ciasta (28 x 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia , włóż do niej ciasto i wyrównaj. Śliwki przekroić na pół, wydrążyć pestki i położyć na cieście. W misce wymieszaj ręcznie masło, mąkę i cukier. Wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Możemy podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!