Koniecznie zapisz ten przepis: Gołąbki z ziemniakami – Są lepsze od tych tradycyjnych.
Gołąbki z ziemniakami to oryginalne danie, które rzadko znajdziesz w każdym domu. Nie ma w nim nietypowych składników, ale wyróżnia się ciekawą kombinacją. Obiad jest bardzo bogaty i urozmaicony.
Gołąbki z ziemniakami
Ten przepis nie polega na zawijaniu ziemniaków w kapustę. Pokażemy Ci, jak połączyć klasyczne gołąbki i pokrojone ziemniaki w jednym daniu. Palce lizać!
Składniki
- 2 główki kapusty
- 50 g octu
- 500 g ugotowanego ryżu
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 2 marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka mleka
- 100 g majonezu
Przygotowanie
Najpierw przygotujmy kapustę. Odetnij łodygę i zanurz kapustę we wrzącej wodzie. Dodaj 50 g octu do wody, aby liście były bardziej miękkie i elastyczne. Następnie gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut. Podczas gotowania główki kapusty zacznijmy smażyć.
Do tego potrzebujemy 2 dużych cebul i 1 startej marchewki. Najpierw doprowadź cebulę do złocistej skórki, następnie dodaj marchewki i trochę więcej oleju. Przejdźmy teraz do farszu. W dużej misce mieszamy gotowany ryż, mięso mielone, 2 posiekane cebule, 1 startą marchewkę, 2 jajka, sól i pieprz.
Powinieneś otrzymać jednorodną lepką masę. Następnie możesz zacząć zawijać mięso mielone w kapustę w swój ulubiony sposób. Najciekawiej zaczyna się podczas układania gołąbków. Zalecamy użycie dużego żeliwnego kotła.
Umieść pokrojone w kostkę ziemniaki na środku pojemnika i rozłóż wokół niego gołąbki. Im wyższe są boki z gołąbkami, tym więcej ziemniaków trzeba dodać do środka .
Aby zrobić sos, przygotuj 500 ml wody. Dodaj do niej 1 szklankę mleka i 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Następnie dobrze wymieszaj. Teraz musisz nałożyć majonez na ziemniaki. I napełnij gołąbki naszym sosem. Tylko upewnij się, że nie ma za dużo sosu, nie powinien całkowicie zakrywać gołąbków. Jeśli przesadzisz, wszystko wypłynie do piekarnika.
Teraz możesz wstawić kociołek do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 1 godzinę. W tym czasie wszystkie składniki będą nasycone sokami. Zobacz, jak smaczne może się okazać!