Jak zrobić zupę grochową, aby wszyscy prosili o dokładkę. Trzy ważne zasady plus przepis.

Groch jest to super pożyteczny i co najważniejsze niedrogi produkt. Zawiera 3 razy więcej witamin z grupy B niż chleb pełnoziarnisty!

Jest najbardziej kompletnym substytutem mięsa. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogaty w białko roślinne, w składzie jak najbardziej zbliżonym do zwierzęcego. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami super przepisem na pyszną zupę grochową z kiełbaską! Danie jest zdrowe i bardzo smaczne!

Grochówka z kiełbaskami myśliwskimi

Składniki:

  • 300 g kiełbasek myśliwskich
  • 200 g suchego grochu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groszek zalej wrzątkiem 6-8 godzin przed gotowaniem dania. Po namoczeniu odlej wodę i opłucz groszek. Zalej warzywo świeżą wodą tak, aby jej poziom sięgał na wysokość ponad 3 palców wzwyż. Po zagotowaniu dodaj sodę oczyszczoną, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

Pokrój obrane ziemniaki w kostkę, włóż do garnka. Drobno posiekaj obraną cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. Warzywa posmaruj olejem słonecznikowym, a następnie dodaj do zupy. Gotuj przez 30 minut.

Pod koniec gotowania dodaj posiekane kiełbaski myśliwskie, posiekany czosnek, umyte liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 10 minut, następnie wyłącz ogień, wyjmij liście laurowe, pozostaw zupę na 15 minut. Dopraw ją przed podaniem posiekanym koperkiem lub grzankami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!