Jest najbardziej kompletnym substytutem mięsa. Podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogaty w białko roślinne, w składzie jak najbardziej zbliżonym do zwierzęcego. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami super przepisem na pyszną zupę grochową z kiełbaską! Danie jest zdrowe i bardzo smaczne!
Groszek zalej wrzątkiem 6-8 godzin przed gotowaniem dania. Po namoczeniu odlej wodę i opłucz groszek. Zalej warzywo świeżą wodą tak, aby jej poziom sięgał na wysokość ponad 3 palców wzwyż. Po zagotowaniu dodaj sodę oczyszczoną, zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez około godzinę.
Pokrój obrane ziemniaki w kostkę, włóż do garnka. Drobno posiekaj obraną cebulę, zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. Warzywa posmaruj olejem słonecznikowym, a następnie dodaj do zupy. Gotuj przez 30 minut.
Pod koniec gotowania dodaj posiekane kiełbaski myśliwskie, posiekany czosnek, umyte liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 10 minut, następnie wyłącz ogień, wyjmij liście laurowe, pozostaw zupę na 15 minut. Dopraw ją przed podaniem posiekanym koperkiem lub grzankami.