Szczery gulasz wołowy z grzybami i warzywami – Gdy tylko wystawię go na stół znika w kilka chwil.

Uczciwy gulasz wołowy z grzybami i warzywami – proces przygotowania

Jeśli lubisz szczere przepisy, którymi nakarmiona zostanie cała rodzina, spróbuj tego niekonwencjonalnego gulaszu wołowego z grzybami i warzywami. Można podawać samo lub z kromką świeżego pieczywa.

Składniki

  • wołowina – 800 g
  • olej – 5 łyżek
  • cebula – 2 szt
  • marchewka – 3 szt
  • seler – 150 g
  • czosnek – 4 ząbki
  • masło – 60 g
  • świeże grzyby – 400 g
  • mąka zwykła – 2 łyżki
  • wytrawne wino czerwone – 200 ml
  • passata pomidorowa – 200 g
  • sól – 1 łyżeczka lub do smaku
  • mielony czarny pieprz – 3/4 łyżeczki lub do smaku
  • suszony rozmaryn – 1 łyżeczka lub do smaku
  • suszony tymianek – 1 łyżeczka lub do smaku
  • suszone oregano – 1 łyżeczka lub do smaku
  • cukier – 2 łyżeczki lub do smaku
  • słodka wędzona papryka – 2 łyżeczki lub do smaku
  • ziemniaki – 600 g
  • przegotowana woda – 800 ml
  • mrożony groszek – 200 g
  • świeża natka pietruszki – do smaku

Przygotowanie

Wołowinę myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Na patelnię wlać olej, odpowiednio go rozgrzać i smażyć mięso ze wszystkich stron przez 7 minut.

Zdejmij podsmażone mięso z patelni i odłóż je na bok. Do naczynia do zapiekania dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 7 minut. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i seler i smaż mieszaninę przez kolejne 7 minut. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez 1 minutę.

Wołowinę przełożyć do garnka i dodać do niej bazę warzywną. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone w plasterki grzyby.

Podsmażone grzyby oprószamy mąką i chwilę smażymy. Następnie przełóż je do garnka z mięsem. Następnie wlej do niego czerwone wino i koncentrat pomidorowy.

Gulasz doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, wędzoną papryką i cukrem.

Do garnka wlać wodę i bardzo dobrze wymieszać gulasz. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz mrożony groszek. Wymieszaj gulasz i gotuj przez kolejne 15 minut w niskiej temperaturze.

Na koniec posyp gulasz posiekaną świeżą natką pietruszki i od razu podawaj. Można podawać samo lub z kromką chleba.

error: Treść zabezpieczona !!