Szczery gulasz wołowy z grzybami i warzywami – Gdy tylko wystawię go na stół znika w kilka chwil.
Uczciwy gulasz wołowy z grzybami i warzywami – proces przygotowania
Jeśli lubisz szczere przepisy, którymi nakarmiona zostanie cała rodzina, spróbuj tego niekonwencjonalnego gulaszu wołowego z grzybami i warzywami. Można podawać samo lub z kromką świeżego pieczywa.
Składniki
- wołowina – 800 g
- olej – 5 łyżek
- cebula – 2 szt
- marchewka – 3 szt
- seler – 150 g
- czosnek – 4 ząbki
- masło – 60 g
- świeże grzyby – 400 g
- mąka zwykła – 2 łyżki
- wytrawne wino czerwone – 200 ml
- passata pomidorowa – 200 g
- sól – 1 łyżeczka lub do smaku
- mielony czarny pieprz – 3/4 łyżeczki lub do smaku
- suszony rozmaryn – 1 łyżeczka lub do smaku
- suszony tymianek – 1 łyżeczka lub do smaku
- suszone oregano – 1 łyżeczka lub do smaku
- cukier – 2 łyżeczki lub do smaku
- słodka wędzona papryka – 2 łyżeczki lub do smaku
- ziemniaki – 600 g
- przegotowana woda – 800 ml
- mrożony groszek – 200 g
- świeża natka pietruszki – do smaku
Przygotowanie
Wołowinę myjemy, oczyszczamy i kroimy w większą kostkę. Na patelnię wlać olej, odpowiednio go rozgrzać i smażyć mięso ze wszystkich stron przez 7 minut.
Zdejmij podsmażone mięso z patelni i odłóż je na bok. Do naczynia do zapiekania dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 7 minut. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i seler i smaż mieszaninę przez kolejne 7 minut. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i smaż przez 1 minutę.
Wołowinę przełożyć do garnka i dodać do niej bazę warzywną. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim pokrojone w plasterki grzyby.
Podsmażone grzyby oprószamy mąką i chwilę smażymy. Następnie przełóż je do garnka z mięsem. Następnie wlej do niego czerwone wino i koncentrat pomidorowy.
Gulasz doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, wędzoną papryką i cukrem.
Do garnka wlać wodę i bardzo dobrze wymieszać gulasz. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Do garnka dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz mrożony groszek. Wymieszaj gulasz i gotuj przez kolejne 15 minut w niskiej temperaturze.