Korzeń imbiru potrafi skutecznie przeciwdziałać przeziębieniom, dodatkowo podnosi też poziom odporności, dzięki czemu organizmowi łatwiej obronić się przed wirusami i bakteriami, które go atakują. Coraz częściej słyszy się także o właściwościach odchudzających imbiru. Jak działa ta przyprawa i w jaki sposób można dzięki niej schudnąć?
Imbir przyśpiesza metabolizm, sprawia, że szybciej trawimy posiłki oraz pobudza organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki tym unikalnym właściwościom przyprawy można szybko zredukować wagę bez zbędnego wysiłku. Wystarczy codziennie wypijać miksturę stworzoną na bazie imbiru. Jak ją zrobić?
Korzeń imbiru należy obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie zgromadzone składniki połączyć ze sobą, a następnie zmiksować do momentu uzyskania płynnej konsystencji.
Tak przygotowaną miksturę należy spożywać codziennie po jednej łyżeczce bezpośrednio lub dodając do wody, czy herbaty. Umieszczona w sterylnym słoiczku mikstura może być przechowywana w lodówce kilka do kilkunastu dni. Efekty zażywania powinny być widoczne już po dwóch tygodniach.