To moje ulubione ciasto – szybki i łatwy przepis. Kruche ciasto jagodowe.

Jeśli masz w domu jagody, koniecznie spróbuj tego pysznego i szybkiego ciasteczka. Smakuje fantastycznie i można go przygotować naprawdę szybko.

Do ciasta można użyć świeżych lub mrożonych owoców. Oprócz jagód ciasto doskonale komponuje się również z porzeczkami, malinami czy jeżynami.

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 paczka proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 kubek letniej wody

Owoce:

  • jagody świeże lub mrożone

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki półgrubej
  • 25 dkg masła
  • cukier puder do smaku

Opcjonalnie:

  • Maliny
  • Jeżyny
  • Jagody

Przygotowanie:

Zaczynij od przygotowania kruszonki.

Do miski włóż masło, mąkę i cukier. Wszystko wyrób ręcznie na okruchy.

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto.Najpierw jajka i cukier.

Następnie dodajemy składniki płynne – olej i wodę. Na koniec wymieszaj sypkie składniki – mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną blachę do pieczenia.

Ciasto posyp gęsto borówkami.

Piecz 20-25 minut w 180°C. Ciasto posyp bułką tartą 10 minut przed końcem pieczenia. Upiec na złoty kolor.

Gotowe ciastko podajemy z kawą lub herbatą. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!