Zmień swoje zdrowie na lepsze i spożywaj 3 jajka dziennie: Efekty zauważalne po tygodniu.
W ostatnich latach można zaobserwować zdecydowany wzrost liczby osób, które przechodzą na dietę wegańską, usuwając ze swojego jadłospisu nabiał i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Osoby te często nie mają świadomości, jak wielu cennych składników odżywczych pozbawiają się w ten sposób. Jajka, o których będzie mowa w tym artykule, są jednymi z najbogatszych w witaminy i mikroelementy produktów odzwierzęcych. Spożywanie jajek regularnie może być kluczem do zdrowego organizmu i dobrego samopoczucia – zobacz, dlaczego:
Zdrowy cholesterol
Wiele osób obawia się zawartego w jajkach cholesterolu – jak się okazuje, niepotrzebnie. Jedno żółtko jajka zawiera 180-186 mg cholesterolu, podczas gdy nasza wątroba produkuje go codziennie niemalże 1000-2000 mg. Regularne spożywanie jajek może wręcz przyczynić się do zamienienia szkodliwego cholesterolu w naszym organizmie, na ten zdrowy.
Jajka dla zdrowych kości i mięśni
Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem jajek do naszego stałego jadłospisu, jest wysoka zawartość witaminy D i wapnia. Warto pamiętać, że witamina D przyczynia się do regulowania wchłaniania wapnia i fosforu w naszym ciele. Dzięki temu zapewnia więc zdrowe i mocne kości oraz zęby. Ponadto, dzięki dużej zawartości białka, jajka wzmacniają mięśnie. Dwa jajka zawierają ilość białka równą jednej porcji mięsa.
Bogate składniki odżywcze
Kolejnymi cennymi składnikami obecnymi w jajkach są m.in:
- selen
- fosfor
- magnez
- żelazo
- witaminy A, B6 i E
Jajka dla odchudzających się
Jeżeli aktualnie próbujemy zrzucić wagę, wcale nie musimy wyrzucać jajek z naszego jadłospisu. Wręcz przeciwnie – dzięki licznej zawartości witamin i mikroskładników, a jednocześnie niskiej liczbie kalorii, są produktem, który wręcz może pomóc w schudnięciu.
Dzięki zawartemu w jajkach białku (jedno jajko zawiera aż 6 gramów białka), przez długi czas utrzymuje się uczucie sytości, przez co nie mamy ochoty podjadać i sięgać po niezdrowe przekąski. Dlatego też jajka są świetnym wyborem na śniadanie – zapewnią poczucie sytości i energię na cały dzień.
Jajka dla prawidłowej pracy oczu
Kolejnym plusem jajek jest ich duża zawartość zeaksantyny i luteiny (zmniejszających ryzyko wystąpienia degeneracji siatkówki i katarakty). Są również bogate w witaminę A, bardzo istotną dla prawidłowego działania siatkówki oka. Jej niedobory prowadzić mogą do wystąpienia zespołu suchego oka, a także tzw. kurzej ślepoty – czyli niewyraźnego widzenia po zmroku.