Podziel kalafior na różyczki. Włóż kalafior do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 5 minut. Po ugotowaniu przełóż kalafior do miski z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw na chwilę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedź ziemniaki i ostudź.
W dużej misce rozbij 4 jajka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Dodaj posiekany koperek i drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw na 3 minuty. W innej misce wymieszaj 2 łyżki mąki i 2 łyżki krakersów (bułki tartej).
Dopraw mieszankę solą, pieprzem i odrobiną cukru. Kalafior i ziemniaki obtaczaj w mieszance mąki i krakersów. Rozgrzej olej na patelni. Smaż obtoczone kawałki kalafiora i ziemniaków na złoty kolor z każdej strony.