Przede wszystkim bierzemy liście kapusty i przegotowujemy je w posolonej wodzie. Po zagotowaniu liście schładzamy, a twarde fragmenty po prostu odcinamy. Następnie bierzemy filet z kurczaka, który musimy pokroić w możliwie drobną kostkę. Następnie tak samo postępujemy z pomidorami.
Siekamy także koperek oraz szczypiorek. Wszystkie pokrojone i przygotowane wcześniej składniki nadzienia, mieszamy w jednej większej misce. Do tego dodajemy potarty ser, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka.
Po dodaniu wszystkich składników całość należy bardzo dokładnie wymieszać. Kolejnym zadaniem jest przygotowanie kapusty. Bierzemy liście i rozkładamy je na stole. Do każdego liścia dodajemy trochę nadzienia.
Liście zawijamy tak, aby całość utworzyła kulki. Gdy mamy przygotowane wszystkie bomby kapustne, wówczas układamy je w naczyniu do pieczenia, wcześniej posmarowanym olejem roślinnym.
Ostatnim krokiem jest stworzenie sosu, na który składać będzie się śmietana wymieszana z solą i czosnkiem. Sosem polewamy kapustne bomby i pieczemy w piekarniku przez około 40 stopni. Temperatura piekarnika powinna wynosić około 180 stopni.