Karmelowe ciasto mandarynkowe – obłędnie smaczne. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Słyszałeś/Słyszałaś kiedyś o karmelowym cieście mandarynkowym? Tak, jest coś takiego! Przygotuj je i zasmakuj! Jest przepyszne!
Składniki
Do przygotowania tego obłędnego deseru będziesz potrzebować:
- 150g przesianej mąki,
- 100ml mleka,
- 80g cukru,
- 40g stopionego masła,
- 3g wanilii,
- 3 jajek,
- 5 mandarynek,
- 4 łyżek cukru
- oraz niewielkiej ilości proszku do pieczenia [1 łyżeczki], a także soli.
- Przydatne mogą się okazać także lody, gałąź mięty czy cynamon.
Przyrządzanie
Na początku powinieneś/powinnaś zająć się mandarynkami. Obierz je ze skórki oraz urwij wszystkie białe elementy, które mogłyby Ci przeszkadzać. Jeżeli będą w nich występować pestki/nasiona, pozbądź się ich.
Nie przerywaj mandarynek na pół, tylko przetnij je nożem poziomo w taki sposób, aby mogły stać – uważaj jednak, aby wypływający z nich sok Cię nie pobrudził. To wszystko, co powinieneś/powinnaś zrobić z owocami.
Kiedy z nimi skończysz, przygotuj ciasto.
W tym celu weź miskę, wbij do niej wszystkie jajka i nasyp cukru. Dodaj także wanilię oraz szczyptę soli. Następnie ubijaj otrzymaną masę przez 3-4 minuty. Potem dodaj masło i mleko.
Zacznij mieszać. Możesz skończyć dopiero, gdy masa stanie się gładka. Kiedy wykonasz wymienione czynności, dodaj do miski proszek do pieczenia oraz mąkę.
Następnie weź trzepaczkę do jajek i delikatnie wymieszaj nią masę tak, aby nie było żadnych grudek.
Później weź patelnię i wsyp na nią cukier. Podgrzewaj go na średnim ogniu przez mniej więcej 4 minuty. Dzięki twoim działaniom zamieni on się w karmel. Mieszaj go przez chwilę, a następnie zgaś gaz.
Kiedy to zrobisz, weź blachę do pieczenia i przykryj ją pergaminem. Następnie wlej na niego stworzony wcześniej karmel. Powinieneś/Powinnaś rozprowadzić go po całej powierzchni.
Kolejny krok będzie polegać na ułożeniu w formie [blasze z karmelem] przygotowanych wcześniej mandarynek. Postaw je w taki sposób, aby stały – uciętą stroną do dołu.
Następnie wlej do formy masę [ciasto], po czym dokładnie ją wygładź.
Kiedy to zrobisz, włóż formę do piekarnika i piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Uważaj jednak przy ostatnich 10 minutach, aby ciasto się nie spaliło.