Fantastyczny placek karmelowy o najdelikatniejszym smaku: Robię je co roku, odkąd wypróbowałam ten przepis.

Doskonały placek karmelowy o najlepszym smaku i zaskakująco prostym przygotowaniu. Spróbuj, a masz doskonale pyszny i smaczny deser.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 proszek do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1,5 dl mleka

Jasny krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g kaszy manny dla dzieci
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru

Krem karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • 80 g masła
  • Czekoladowy lukier

Przygotowanie:

Najpierw karmelizujemy cukier przeznaczony do ciasta. Następnie wlej mleko i mieszaj, aż karmel całkowicie się rozpuści.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, dodać miękkie masło, jajko i schłodzone mleko karmelowe. Wszystko razem mieszamy i dzielimy ciasto na 4 części.

Każdą część rozwałkować na wielkość blachy do pieczenia ok. 20 x 30 cm i położyć papier do pieczenia po drugiej stronie blachy. Piecz wszystkie 4 talerze w temperaturze 180°C przez 6-7 minut.

Przygotujemy jasne nadzienie, gotując semolinę w mleku. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem, a na koniec dodajemy ostudzoną kaszę mannę. Nadzienie karmelowe przygotowujemy najpierw podpalając karmel, a następnie zalewając go 150 ml mleka.

Czekamy, aż karmel się rozpuści. W pozostałym mleku wymieszaj zwykłą mąkę i zagotuj ją w mleku karmelowym i ugotuj gęsty pudding z mąki. Do schłodzonego budyniu wmieszać masło i ubić śmietanę.

Na pierwszą warstwę nakładamy najpierw jasny krem, używamy połowy kremu i przykrywamy drugą warstwą, na którą nakładamy krem ​​karmelowy i przykrywamy trzecią warstwą. Pojawi się warstwa jasnego kremu, a następnie dodamy ostatnią czwartą warstwę.

Włóż deser do lodówki na kilka godzin. Na koniec polej deser polewą czekoladową.

Niech lukier stwardnieje, a następnie pokrój w plasterki. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!