Uwierz lub nie – najlepszy deser świata o kawowym zapachu i niewiarygodnie delikatnym smaku. Sprawdź przepis.

Niezwykły deser pełen orzechów, z nutą kawy i odrobiną rumu to idealna propozycja nie tylko na nadchodzące wakacje. Jego doskonały smak zachwyci każdego.

Lista składników:

Dla kremu:

  • 1 łyżka aromatu rumowego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki owsianki
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (plus 700 ml wody)
  • 230 g masła

Dodatkowo:

  • kawa do namaczania biszkoptów
  • dżem
  • biszkopty

Dla ciasta (potrzebujemy dwa razy):

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki specjalnej mąki pszennej
  • 4 łyżki stołowe orzechów włoskich (zmielonych)

Dla polewy:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka oleju

Instrukcje przygotowania:

Zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotowaną masę wylej na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Powtórz kroki, aby przygotować drugi blat ciasta. Upieczone ciasto należy natychmiast po wyjęciu z piekarnika odłożyć do ostygnięcia na metalową podstawkę.

Przygotuj kawę rozpuszczalną, zalewając ją wrzątkiem. Owsiankę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj do kawy i ugotuj do zgęstnienia. Pozostaw do ostygnięcia.

Ubij masło z cukrem pudrem na lekką i puszystą masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na końcu wmieszaj aromat rumowy. Krem podziel na dwie równe części.

Na dnie formy umieść pierwszy blat, posmaruj go dżemem, a następnie rozprowadź po nim połowę kremu. Przygotuj ponownie kawę do moczenia biszkoptów, mieszając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 100 ml wrzącej wody i łyżką cukru. Biszkopty namocz w kawie i ułóż obok siebie na kremie. Następnie wyłóż resztę kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Uformowane ciasto odstaw na noc do lodówki.

Na zakończenie polej ciasto polewą czekoladową. Dla uzyskania wyższego deseru, możesz podzielić każdy blat na pół i układać je jeden na drugim. Smacznego życzymy!

error: Treść zabezpieczona !!