Dla kremu:
Dodatkowo:
Dla ciasta (potrzebujemy dwa razy):
Dla polewy:
Zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy, wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę wylej na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Powtórz kroki, aby przygotować drugi blat ciasta. Upieczone ciasto należy natychmiast po wyjęciu z piekarnika odłożyć do ostygnięcia na metalową podstawkę.
Przygotuj kawę rozpuszczalną, zalewając ją wrzątkiem. Owsiankę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj do kawy i ugotuj do zgęstnienia. Pozostaw do ostygnięcia.
Ubij masło z cukrem pudrem na lekką i puszystą masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na końcu wmieszaj aromat rumowy. Krem podziel na dwie równe części.
Na dnie formy umieść pierwszy blat, posmaruj go dżemem, a następnie rozprowadź po nim połowę kremu. Przygotuj ponownie kawę do moczenia biszkoptów, mieszając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 100 ml wrzącej wody i łyżką cukru. Biszkopty namocz w kawie i ułóż obok siebie na kremie. Następnie wyłóż resztę kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Uformowane ciasto odstaw na noc do lodówki.