Jeżeli uwielbiacie połączenie mięsa i sera, koniecznie wypróbujcie ciekawy przepis na sznycel. Dzięki procesowi przygotowania mięso jest sprężyste, a owsianka puszysta jak chmurka.
Goudę zetrzyj na grubej tarce, a w misce wymieszaj ser z mięsem mielonym, jajkiem, solą, pieprzem i kminkiem. Śmietanę wymieszać z masą mięsną i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Teraz przygotuj puree ziemniaczane. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do osolonej wody i gotować przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy je i rozgniatamy. Uwaga: Posolić ziemniaki według własnego gustu.
Do ziemniaków wlać ciepłe mleko, a następnie śmietanę. Za pomocą trzepaczki ubić owsiankę i dodać 2 łyżki masła.
Z masy mięsnej uformować 2 kotlety o średnicy około 7-8 cm, każdy z nich panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku z solą i na koniec w bułce tartej. Smaż kotlety przez około 4 minuty z każdej strony. Wskazówka: Kotlety z mięsa mielonego podawaj z przygotowanym puree ziemniaczanym i sałatką z ogórków.