Śmiało można go też wykorzystywać do tworzenia ciast, tortów, czy jako nadzienie do naleśników lub ciastek. Smakiem z wyczuwalną nutą wanilii przypomina trochę włoski deser Panna Cotta, różni się on jednak konsystencją- jest lżejszy bardziej puszysty.
Warto przed rozpoczęciem pracy przygotować sobie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania, wtedy robi się go naprawdę szybko. Gotowy krem musi spędzić kilka godzin w lodówce, żeby stężał. Podany przepis różni się nieco od swojej klasycznej wersji- jest lżejszy, odpowiedni dla osób, które liczą kalorie.
Żelatynę rozpuść w czterech łyżkach gorącej(niewrzącej) wody. Pozostaw do ostygnięcia. (od tego, ile użyjesz żelatyny, zależy jaką konsystencję deseru uzyskasz).
Lekko ostudzoną żelatynę wlej do mieszanki jajecznej, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy masa jajeczna będzie już wystudzona, ubij zimną śmietanę z ekstraktem waniliowym i dodaj do mieszanki.