Pyszny deser kremowy w 5 minut. Jem i nie tyję. Bardzo lekki, kremowy przysmak

Ten pochodzący z południowych Niemiec krem świetnie nadaje się podany jako samodzielny deser na przykład w towarzystwie owoców.

Śmiało można go też wykorzystywać do tworzenia ciast, tortów, czy jako nadzienie do naleśników lub ciastek. Smakiem z wyczuwalną nutą wanilii przypomina trochę włoski deser Panna Cotta, różni się on jednak konsystencją- jest lżejszy bardziej puszysty.

Warto przed rozpoczęciem pracy przygotować sobie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania, wtedy robi się go naprawdę szybko. Gotowy krem musi spędzić kilka godzin w lodówce, żeby stężał. Podany przepis różni się nieco od swojej klasycznej wersji- jest lżejszy, odpowiedni dla osób, które liczą kalorie.

Składniki:

  • Mleko – 1,5 szklanki
  • Żółtka jajek – 3 sztuki
  • Śmietana – 300 ml
  • Woda – 4 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Żelatyna – 1 łyżka

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuść w czterech łyżkach gorącej(niewrzącej) wody. Pozostaw do ostygnięcia. (od tego, ile użyjesz żelatyny, zależy jaką konsystencję deseru uzyskasz).

Utrzyj cukier z żółtkami na puszystą masę. Powoli wlewaj mleko do rondelka, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Lekko ostudzoną żelatynę wlej do mieszanki jajecznej, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy masa jajeczna będzie już wystudzona, ubij zimną śmietanę z ekstraktem waniliowym i dodaj do mieszanki.

Miskę z kremem wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe. Deser można wyłożyć od razu do salaterek, aby nabrał kształtu naczynia i ładniej prezentował się na talerzu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!