Poznaj je. Specjaliści w dziedzinie gastronomii mają swoje sztuczki, które pozwalają im bezbłędnie i pysznie przygotowywać potrawy.
Nie wszyscy je znają, ale każdy, kto chce odnosić sukcesy w kuchni, powinien je poznać! 12 kulinarnych sztuczek prosto od najlepszych kucharzy, chociaż niechętnie się nimi podzielili.
Delikatna skórka u ryby? Zupa o aksamitnej konsystencji? Puszyste naleśniki? Te sekrety wreszcie ujrzały światło dzienne. Zdradzimy Wam co nie co, żebyście i Wy mogli zaskoczyć najbliższych perfekcyjnymi daniami.
Pożądana chrupiąca skórka chleba
Miłośnicy chrupiącego chleba będą wdzięczni za ten sekret! Jeśli pieczesz chleb, umieść pod nim w piekarniku miskę, lub inny pojemnik, z wodą. Dzięki parze, zarówno chleb, jak i skórka, bedą idealne.
Lżejsze ciasto
Kiedy robisz ciasto, nie dodawaj do niego masła prosto z lodówki. Wyjmij je wcześniej, żeby nabrało temperatury pokojowej.
Równomiernie wysmażony stek
Naturalnym jest, że surowe mięso trzymamy w lodówce, jednak jeśli chcemy zabrać się za smażenie steka, powinniśmy je wyjąć na godzinę lub dwie przed, żeby nabrało temperatury pokojowej. To sprawi, że stek usmaży się równomiernie i będziesz mógł cieszyć się idealnym wysmażeniem niezależnie od tego, czy lubisz steki „medium rare” czy „well done”.
Czosnek bez zapachu
Jego zapach nie każdemu odpowiada, chociaż każda potrawa zyskuje po doprawieniu jej czosnkiem. Jak sprawić, żeby został smak, ale nie aromat? Wystarczy dodać sok z czosnku, a nie posiekane ząbki.
Nigdy więcej wysuszonego mięsa
Sekretem na soczyste mięso jest solanka. Zmieszaj 1/4 szklanki soli, 1/4 szklanki cukru i 3 szklanki wody, umieść w takiej miksturze mięso i całość włóż do lodówki. Czas „leżakowania” zależy od wagi mięsa, a proporcje są proste – 1 godzina na każdy kilogram, jednak jeśli sztuka mięsa jest grubsza, warto potrzymać ją dłużej.
Jajko sadzone na najwyższym poziomie
Nie potrzebujesz wielu składników. Tylko masło, sól i… jajko oczywiście. Rozpuść tłuszcz na patelni, od razu wbij jajko uważając, żeby żółtko pozostało w całości. Wystarczą 4 minuty na idealne ścięcie białka. Na koniec delikatnie oprósz solą i możesz wykładać na talerz.
Idealne puree ziemniaczane.
Sekretem idealnego puree jest pozwolenie na to, żeby ziemniaki po ugotowaniu odparowały. Do osuszonych ziemniaków wystarczy dodać trochę masła i mleka, utrzeć i dodatek do obiadu gotowy.
Śmietana sekretem naleśników.
Naleśniki będą o wiele bardziej puszyste i pyszne, jeśli do surowego ciasta dodasz kwaśną śmietanę. Wystarczą dwie łyżki, żeby już nigdy nie zrobić ich inaczej.
Cukier nie tylko do deserów
Kucharze na całym świecie używają cukru, jak każdej innej przyprawy. Wzbogaca smak potraw.
Idealny smak zupy-krem
Przed gotowaniem warzyw do zupy, warto podsmażyć je przez chwilę na oliwie. Cukier zawarty w warzywach skarmelizuje się i wydobędzie ciekawszy smak.
Delikatna skórka ryby
Idealna marynata do ryby? Cienka warstwa majonezu na skórce i odrobina soli. Dla lepszego smaku, przed podaniem dopraw ją sokiem z cytryny.
Własne mieszanki przypraw
Warto eksperymentować z własnymi mieszankami przypraw i tworzyć idealne zestawienia. Podpowiadamy, że żeby wydobyć z poszczególnych ziół głębszy aromat, trzeba wrzucić je na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć, aż zaczną uwalniać aromat. Potem wystarczy umieścić je w moździerzu w odpowiednich proporcjach i proszę – unikatowa mieszanka gotowa.