Łatwa w uprawie, aksamitka rozwija się niemal w każdym ogrodzie. Nie tylko odstrasza szkodniki, takie jak mszyce czy ćmy, ale też posiada właściwości lecznicze, wspomagając stawy, wzrok i trawienie. Herbata z aksamitki jest wyjątkowo dobra dla żołądka, a kwiaty zamoczone w oleju zwiększają jej właściwości.
Aksamitka pomaga w łagodzeniu bólu stawów i reumatyzmu. Przepis na miksturę to połączenie kwiatów z olejem spożywczym w proporcjach 3:1, pozostawione na trzy tygodnie. Używa się go do masowania bolących miejsc. Szybką ulgę przynosi też kąpiel z wywarem z aksamitki.
Herbata z aksamitki, przygotowana z kwiatów, liścia słonecznika, zielonej herbaty, mięty i pokrzywy, poza walorami smakowymi, wspomaga wzrok dzięki zawartości luteiny. Zaleca się picie herbaty lub stosowanie jej do przemywania oczu, a także spożywanie świeżych kwiatów.
W leczeniu przeziębienia i grypy skuteczne jest wdychanie oparów z naparu aksamitki, które ułatwia oddychanie.
Kwiaty aksamitki są także smaczne, nadają orientalny smak sosom i sałatkom. Posiadają właściwości antywirusowe i antybakteryjne, a także odstraszają muchy.